ReShare Store circuleert 26 miljoen stukken textiel per jaar

Mooier kan eigenlijk niet. Onderdeel zijn van een circulaire keten, en nota bene zelf zo’n beetje de belangrijkste schakel zijn. Althans, zo voelt dat als je door de rekken van de ReShare Store struint, de tweedehandswinkel van het Leger des Heils aan de Markendaalseweg in Breda. Buiten tegen de voorgevel staan de bakken waar je je kleding in stopt die je zelf niet meer wilt, en binnen verzamel je zo een nieuwe garderobe bij elkaar. Jaarlijks haalt het Leger inmiddels 26 miljoen stukken textiel op. “We hebben het grootste distributiecentrum van Europa.”

Bij de kleedkamers geven twee dames elkaar advies over een paar felle sneaker, tussen de rekken struint een moeder met haar peuter, de verkoopster biedt een klant een kop koffie aan. Het is warm en gezellig bij de ReShare Store. “Het Leger des Heils is het stoffige imago van zich aan het afschudden,” constateert floormanager Lucinda Lambertus. “We bieden een luisterend oor én we zijn outgoing. Dat slaat aan, veel mensen komen hier regelmatig terug.” Ook de duurzame filosofie van het tweedehandswinkelketen versterkt de populariteit, merkt Lambertus. “Mensen hebben er steeds meer moeite mee om iets nieuws te kopen terwijl er nog zoveel kleding in de omloop is die kwalitatief goed is.”

Lucinda Bartels (l)

De ReShare Store is honderd procent onderdeel van het Leger des Heils en inmiddels is het met de verzameling van 26 miljoen stukken kleding per jaar de grootste textielinzamelaar van Nederland. In Deventer bouwt het Leger momenteel een distributiecentrum van vijfduizend vierkante meter, dat hét centrale inzamelingspunt van Nederland zal worden. Van daaruit zal het alle kleding over de ReShare Stores verspreiden. Dat zijn nu nog elf winkels, maar de komende tijd gaan er nog 14 open. Kleding die niet naar winkels gaat wordt gereserveerd voor noodhulp of gerecycled voor poetslappen of isolatiemateriaal bijvoorbeeld.

“Of placemats,” zegt Lambertus trots, terwijl ze een stoere placemat van spijkerstof toont. Uit de van een spijkerbroek overgebleven kontzak die op de placemat is genaaid steken een lepel en een vork. “Hebben we zelf gemaakt. We gaan iedere week zelf door de bakken om te zien wat we kunnen hergebruiken en kruipen dan achter de naaimachines, gewoon hier in de winkel.”

Met de opbrengst van alle verkoop en hergebruikt textiel financiert het Leger zijn eigen projecten, of projecten die nergens financiering kunnen krijgen. En zo heeft het Leger niet alleen zijn eigen verdienmodel met afgedankt textiel ontwikkeld, maar heeft het een keten gecreëerd die rond is én waarvan je zelf onderdeel kunt zijn. Ook hier in Breda. Circulair kan heel makkelijk en laagdrempelig. En beginnen met een bak op de stoep.

De ReShare Store geeft 10 kadobonnen weg! Kom zaterdag 26 september tijdens de Cultuurnacht naar GroenPlein waar we de Bak met Energie Quiz spelen en je kans maakt op een van de kadobonnen en andere duurzame prijzen.

De hele maand januari staat in het teken van circulaire economie bij GroenPlein. Naast de expo organiseert GroenPlein het Duurzaamheidscafé circulair en biobased bouwen op 16 januari en de Tegenlicht MeetUp Donut Economie op 22 januari. En er zijn nog meer duurzame events in de stad in januari, zoals de lezing van Marjan Minnesma van Urgenda en het Parelcafé, het circulaire betaalmiddel van Breda. Kijk op GroenPlein’s website bij Programma, of check de events op onze Facebookpagina, dan ben je helemaal bij.