Het Repaircafé, om van te houden

Na mijn noodgedwongen bezoek aan het repaircafe in de Buurtzaak Breda, is dit mijn voornemen voor 2020: Regelmatig een uurtje naar één van de 4 repaircafés die Breda rijk is en daar gezellig mijn spullen die stuk zijn laten maken. Win-win-win situatie!

Het is zaterdagochtend na een gezellig avondje uit en ik heb enorme zin in een goeie bak koffie. Juist op dat moment weigert mijn geliefde koffiebonenmaler. Hij sputterde de afgelopen ochtenden al een paar keer, maar door een beetje met het snoertje te wiebelen, kreeg ik het toch voor elkaar om de felbegeerde koffie te zetten. Ja ik weet, dat is eigenlijk niet veilig en ik zou er slim aan hebben gedaan om het apparaat eerder te (laten) repareren of te vervangen. Dat laatste is niet zo mijn stijl. Ik verslijt mijn spullen het liefst tot het echt niet meer bruikbaar is. Goed voor mijn banksaldo en zeker zo goed voor het milieu.

Onze aarde is niet onuitputtelijk. Al schijnen veel mensen daar anders over te denken. En zelf repareren? Ik had al eens gekeken of ik het apparaat open kon krijgen. Ik draai mijn hand niet om voor stekkers en snoeren vervangen. Maar bleek niet het goeie gereedschap te hebben om die speciale sterretjes-vormige schroeven los te draaien. Dus ging ik die zaterdagmiddag naar het repaircafé. Lekker op tijd, zou best wel eens druk kunnen zijn met de gratis repareerservice die ze verlenen. Niet dus, ik was meteen aan de beurt.

Even wat details over Repaircafé Breda: er zijn 4 vestigingen die ieder op een andere zaterdagmiddag open zijn. Het beste check je facebook voor welke waar wanneer. Je kan er niet alleen terecht voor reparaties aan kleine (huishoudelijke) apparatuur, laptops of fietsen. Ook het herstellen van kleding en sieraden wordt er vakkundig uitgevoerd. Deze vrijwillige service is in principe gratis, uitgezonderd benodigde onderdelen. Tenzij ze net onderdelen van een doodverklaard apparaat hebben gered. Wel is het goed om te onthouden dat deze organisatie draait op donaties. Dus stop vooral een kleine financiële ondersteuning in de fooienpot als je dat kunt missen. Of draai een middagje mee als gastvrouw of reparateur. Ze kunnen nog extra handjes gebruiken!

Bij aankomst in de Buurtzaak werd ik vriendelijk ontvangen door hun gastvrouw. Ze informeerde of ik al eerder was geweest, wat ik wilde laten repareren en ik kreeg een volgnummer voor de elektrische apparaten afdeling. Ik was meteen aan de beurt. Een leuke plek trouwens, de Buurtzaak. Altijd in voor een praatje met verse koffie en een glimlach. Leuke workshops, gezellige bijeenkomsten en een weggeefkast. Dat is een beetje het beeld dat ik overhield aan deze verbindende plek.

Terug naar de elektrische koffiemolen. Los contactje vertel ik de reparateur. Los contact, breuk in het snoer of iets met de stekker zou het ook nog kunnen zijn, is het antwoord. We gaan het voor u nakijken mevrouw. Allerlei soorten tangen, schroevendraaiers, doormeet-apparatuur en soldeerbout komen er aan te pas. Echt zo blij dat ik dit niet zelf heb willen doen maar dat ik aan deze vakmensen over kan laten. Die er ook nog een hoop lol aan beleven. Er hangt een fijne sfeer, grapjes zijn niet van de lucht en de apparaten worden regelmatig onderling uitgewisseld om er de expertise van collega’s mee te nemen in het reparatie-proces.

Na een klein uurtje worden drie apparaten tegelijkertijd teruggegeven aan de eigenaren. Ze zijn niet alleen gemaakt, maar ook gecheckt op veiligheid: morgenvroeg vers gemalen koffie zonder aan het snoertje te hoeven wiebelen. Ik hou van het repaircafé, dank lieve mensen voor jullie open hart en vakkundige hulp!