Op woensdag 28 februari gaat regisseur Eefje Blankevoort na de vertoning van haar film ‘De Deal’ in gesprek met PakhuisB over (de gevolgen van) de EU-Turkije deal. Kun je iets voor vluchtelingen betekenen zonder dat je meteen moet afreizen naar Lesbos om vrijwilligerswerk te doen? Hoe dan?
OVER DE FILM
In maart 2018 is het twee jaar geleden dat de EU-Turkije deal gesloten werd. Het zou vluchtelingen van de verdrinkingsdood moeten redden. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivels pact zeggen anderen.
Gerald Knaus is architect van de deal. Hij wordt verguisd door extreemrechts en mensenrechtenorganisaties,
Ondertussen zitten op Lesbos duizenden vluchtelingen al maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden – vanwege zíjn deal. De lokale bevolking, vrijwilligers uit heel Europa en vluchtelingen zelf proberen de situatie te verlichten. Inmiddels dient de EU-Turkije deal als voorbeeld voor het sluiten van nieuwe deals met landen in Noord-Afrika. Maar werkt die EU-Turkije deal eigenlijk wel? Voor wie werkt die dan? En wat hebben we geleerd van de deal? De Deal toont de gevolgen van de deal en mogelijke oplossingen voor het huidige Europese vluchtelingenbeleid.
Eefje Blankenvoort (Montreal, 1978) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef zij met grote regelmaat in Iran, waar zij studeerde, een archief samenstelde voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, artikelen schreef en werkte aan haar boek Stiekem kan hier alles. Tussendoor deed zij nog een jaar lang het graduate programma American Studies op het ‘all women college’ Smith College, Massachusetts.
Eefje schrijft artikelen & boeken, regisseert en monteert (opdracht) films. Ze publiceerde recentelijk de boeken De Vluchtelingenjackpot (i.s.m. fotograaf Karijn Kakebeeke) en Dream City (i.s.m fotograaf Anoek Steketee).
Event informatie
8,50 / 7,50 voor studenten
28 februari 2018
Chassé Cinema
Moderator
Derk Hueting
Partners