Bredase boeren en stadslandbouwinitiatieven willen voedselplatform

Maar liefst 14 boeren en initiatieven waren in Nieuwe Veste aanwezig bij  ‘Lekker Lokaal Voedsel uit Breda’, georganiseerd door duurzaamheidsplatform GroenPlein, een initiatief van PakhuisB en energiecooperatie BRES. Van komkommer tot bier, van vijgen tot honing, alles was er te vinden. Maar deze ondernemers willen meer.

In het debat met wethouder Paul de Beer en raadsleden brachten de voedselproducenten verschillende wensen naar voren, zoals het belang om goed gevonden te worden door de consument en de wens voor een verdeelpunt in noord Breda, omdat in zuid Breda al veel regionaal voedsel te vinden. “Waarom niet in de leegstaande panden van winkelcentrum Heksenwiel?” tipte het initiatief Voedselbos ‘Veld voor Verder’. Wethouder de Beer: “Gemeente Breda is geen eigenaar van winkelcentrum Heksenwiel, en kan niet afdwingen wat daar gebeurt met de panden”. Wel nodigde hij uit om te onderzoeken of dat elders in noord Breda wel mogelijk is.

Voedselstrategie

De raadsleden in het panel, Hilrieke Nauta (GroenLinks) en Kees Braspenning (VVD) waren enthousiast over alle smaakmakende ondernemers. Nauta wil dit najaar kijken of er een voedselstrategie van de grond kan komen. Braspenning benadrukte vooral de economische zelfstandigheid waar ook deze voedselondernemers naar toe mogen groeien.

 

Educatie en voorlichting

Alle ondernemers waren ervan doordrongen dat ook het verhaal achter het product, de educatie en voorlichting, waardevol zijn. De ‘Smaakspecialist’ heeft zelfs een heel eigen lespakket voor basisscholen ontwikkeld. Ook Plukroute Princenhage, de Warmoezerij e.a. delen dit. Hoeve Overa zegt over educatie: “Wij vinden het belangrijk dat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt, daarom mag je bij ons ook in de stal en op het erf naar de dieren komen kijken”. Een mooi aanbod van educatief centrum Boerderij Wolflaar hierop: “Wij willen  een educatief platform bieden en samenwerken om de educatie en voorlichting uit de verf te laten komen”.

Rondleiding Zelfoogsttuinderij ‘Wortels in Breda’

Deze Voedselmaand geeft Boerin Veerle Bruning van ‘Wortels in Breda’ op dinsdag 11 september van 19.30 – 20.30 een rondleiding over haar Zelfoogstuinderij.

Voor meer informatie en aanmelden, stuur een bericht naar info@wortelsinbreda.nl