Een tiny house of 35

Ze komen eraan, de tiny houses in Breda. Zo veel werd wel duidelijk op de tweede bijeenkomst die PakhuisB op 29 juni organiseerde.

Was de avond op 18 mei bij de Rabobank met een presentatie van de meiden van Tinyhouse Nederland nog informatief en verkennend, vijf weken later wilde de groep van ruim 35 man concreet aan de slag. Zo van, we splitsen ons op, beginnen met drie thema’s en kijken daarna verder. De één dacht na over financieringsmogelijkheden en regelgeving, een tweede over mogelijke locaties. De derde groep brainstormde over ontwerpen en bouwen.

De opbrengst: eerste mogelijkheden voor hypotheken of andere leningen, een stuk of wat locatiewensen, een overzicht van braakliggende terreinen, ideeën en tekeningen voor zo’n klein huisje, materiaalgebruik en wel of niet off grid. In werkgroepen gaan de tiny housers nu verder met de thema’s. Houdt de agenda van het Pakhuis in de gaten als je je wilt aansluiten en bij de volgende bijeenkomst wilt zijn.

Dan de mensen. Want wat voor types zijn dat nou, die in zo’n mini huisje willen wonen, met vaak zo min mogelijk nutsvoorzieningen? Van alles, zo bleek. En ze vulden elkaar ook nog eens verrassend aan.

 


stee witte tiny house pakhuisbStee Witte

Na de oorlog had mijn opa een bedrijfspand met bovenwoning. Hij verkocht hem aan mijn vader die hem weer aan mij verkocht. Het is een grote ruimte. Een deel ervan is ingevuld, met een geluidsstudio. Maar er staat ook nog een deel leeg. Nu ben ik op zoek naar een invulling daarvan. De laatste zes maanden ben ik met tiny houses bezig. Ik vind de gedachte van zelfvoorzienendheid en off grid interessant en wil het verder ontdekken. Zo ontstond de gedachte om mijn bedrijfspand beschikbaar te stellen voor de bouw van een tiny house. Ik heb net Remco ontmoet. Die bouwt een tiny house en zoekt een ruimte.

 

remco tiny house pakhuisbRemco Stadhouders

Ik had er een keer over gehoord, tiny houses. Sinds de huizencrisis van 2008 popten die op in Amerika. Ik geef les in design en multimedia en het leek me leuk om er zelf één te bouwen. In Amerika hebben tiny houses vaak dezelfde layout. Ik wilde wel eens spelen met de mogelijkheden en ben begonnen met ontwerpen. Het afgelopen jaar vielen mijn vakantieplannen in duigen en toen dacht ik, weet je wat, ik ga hem ook bouwen. Ik heb nog nooit iets gebouwd, ik wil dat wel eens leren. Ik heb een trailer gekocht van 7.20m. Nu heb ik een loods nodig. Misschien kan ik bij Stee terecht. Hij staat er open voor, dat is leuk. Zo te zien zou mijn tiny house in zijn loods passen. Concrete woonplannen heb ik nog niet. Ik wil hem vooral afbouwen nu.

 

daantje vermeer tiny house pakhuisbDaantje Vermeer

Ik wil een tiny house. Van recycling en bewust leven word ik blij. Bovendien is het betaalbaar, met een kleine hypotheek zou ik er een kunnen kopen. Dan hoef ik minder hard te werken en hou ik meer tijd over voor dingen die ik echt wil doen. Workshops geven bijvoorbeeld, of etentjes geven in de tiny house. Ook zou ik hem kunnen verhuren als bed & breakfast. We zijn met een grote groep vanavond. Het is even zoeken, hoe beginnen we? En wat verstaan we eigenlijk onder een tiny house? Vanavond hebben we een concrete kartrekkers groep gevormd. Dat is goed, nu kunnen we snel gaan schakelen.

 

jeroen geurts emmaus tiny house pakhuisbJeroen Geurts

Ik werk bij Stichting Emmaus. Vanuit de bewoners is er interesse in tiny houses. Bovendien, in onze kringlopen hebben we veel restafval. Je wilt niet weten wat we allemaal moeten weggooien, alleen omdat het niet meer van deze tijd is. We hebben ook veel hout dat we weggooien. Maar er zitten genoeg bruikbare stukken tussen, stevige eikenhouten planken. Iemand die er oog voor heeft zou er gerust wat mee kunnen. Ik zou graag voor de mensen die hier vanavond zijn, open deur houden. Kom naar ons toe. Met de goederen die wij hebben kom je ver in de bouw van een tiny house.

 

job oudshoorn 2 tiny house pakhuisbJop Oudshoorn

Ik heb heel lang gezocht naar een huis en er eindelijk een gevonden in de Hoge Vught. Ik moet eerlijk zeggen, ik vind er niks aan. We wonen allemaal in dezelfde huizen, zijn compleet vast gekaderd. De huur is torenhoog in Breda in de vrije sector. En een hypotheek voor mij is lastig. Ik wil anders wonen, in een buitengebied. Mijn eigen hout hakken. Basic leven en zelfstandig. Ik ben timmerman en hou van bouwen. Ik heb een eigen bedrijf en wil een tiny house bouwen. Ik wil meer vrijheid. Ik wil werk doen waar mijn passie ligt en niet werken om mijn hypotheek en vaste lasten te betalen.

 

Tot slot een filmpje met een interview met Marjolein en Moniek, van Tiny House Nederland dat we op 18 mei maakten.