Zet de knop om. Breng je energierekening omlaag.

Nederland telt ongeveer 750.000 huishoudens waarbij het niet iedere maand lukt de energierekening te betalen naast alle andere kosten voor het huishouden. Omgerekend naar Breda gaat het naar schatting om 8.000 huishoudens. Deze maand starten Gemeente Breda en PakhuisB daarom het project “Zet de knop om.”

Daarvoor gaan ze op zoek naar 75 huishoudens die een jaar lang intensief hun energierekening gaan monitoren en omlaag brengen. Waardoor ze meer overhouden voor andere dingen. Lukt dat, dan gaan we kijken hoe we kunnen uitbreiden.

zet de knop om FB bannerEenvoudig? No way! Energie besparen is simpel. Zeggen ze. Kwestie van wat ledlampen hier, wat isolatie daar, een stuk of wat zonnepanelen en de oude energievretende apparaten vervangen doorenergiezuinige varianten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als je geen geld hebt voor ledlampen of een nieuwe koelkast? Wanneer je wasmachine wel de hele dag moét draaien? Of wanneer je stookt tegen de tocht in je huis? “Energie besparen is helemaal niet altijd zo eenvoudig”, stelt ook wethouder Werk en Inkomen, Marianne de Bie. “Zeker als je elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen. Energiekosten kunnen een enorme kostenpost zijn op het maandelijks inkomen, terwijl je ook geen budget hebt om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat kan voelen als een vicieuze cirkel en juist die willen we met deze 75 huishoudens doorbreken.”

Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek besteedde de groep mensen met de laagste inkomens in 2012 ruim 8 % van het inkomen aan energiekosten. Dit percentage was in 2003 nog 5,8% en is sindsdien alleen maar gegroeid.

Pilot Met het project “Zet de knop om” start PakhuisB, op verzoek van de Gemeente Breda, deze maand een pilot om huishoudens die worstelen met de energierekening, te helpen deze flink terug te dringen. 75 huishoudens krijgen drie gesprekken met een energiecoach en gaan een jaar lang kennis, meterstanden en ervaringen met elkaar delen. Ze analyseren het verbruik en krijgen hulp bij het nemen van de eerste energiebesparende maatregelen. Samen met de deelnemers gaan we bedenken hoe de woningen geïsoleerd kunnen worden zonder te investeren en hoe we zuinige apparaten in de woningen krijgen zonder daar eerst flinke bedragen voor op tafel te moeten leggen.

Wat willen we hiermee bereiken? We willen mensen laten zien dat je door gedragsverandering al flink op de energierekening kunt besparen zonder ook maar één cent uit te geven. We willen ze laten ervaren dat je met simpele ingrepen een volgende slag kunt slaan. En tenslotte dat je door energiezuinige apparatuur en het isoleren van de muren, vloer en dak honderden euro’s per jaar kunt besparen en zo vaste lasten structureel kunt terugdringen. Met als bijkomend voordeel een verlaging van de CO2 uitstoot in de stad.

Meedoen Wil je meedoen met de pilot, meld je dan aan bij zetdeknopom@pakhuisb.nl. Na aanmelding ontvang je een korte vragenlijst. Daarin vragen we wat basisgegevens, een korte motivatie voor je deelname, én een kopie van je energierekening. Uit alle aanmeldingen selecteren we maximaal 75 huishoudens die mee kunnen doen.

Noot voor de pers: voor vragen en opmerkingen kun je terecht bij derkhueting@pakhuisb.nl