Isoleren kun je leren #3. Begin bij het begin

Goed, je bent zover dat je de stap neemt om de isolatie van je huis aan te pakken. Waar begin je?

Met een EPA-adviseur (Energieprestatieadvies), als het aan Ralf Leunissen van Epoint Energy Systems ligt. “Dat is een onafhankelijk persoon. Die komt met een warmtebeeldcamera waarmee je precies kunt zien waar de koude en warme plekken zich in je huis bevinden en waar dus warmte verloren gaat.”

Dat kan je op een heel ander spoor zetten, weet Leunissen. “Je hebt bijvoorbeeld bedacht dat je je dak gaat isoleren, maar ontdekt door het EPA advies dat het bijvoorbeeld beter is om eerst al het glas in je huis te vervangen. Of je wilt van het gas af en besluit een warmtepomp aan te schaffen, maar dan blijkt dat pas echt zin te hebben als je je spouwmuren hebt geïsoleerd.”

De volgorde, wil Leunissen maar zeggen, is nogal belangrijk. “Hoe beter de isolatie, hoe energiezuiniger de pomp.” Nog zo eentje over die warmtepomp. Dat is niet altijd een slimme investering, want traditionele radiatoren kunnen niet overweg met de lage temperaturen van 35 tot 40 graden die zo’n warmtepomp aanvoert. Vloerverwarming wel.

En zo blijken isolatie en het juiste energie systeem nogal brede begrippen. Maatwerk is dan ook de meest verstandige weg, volgens Leunissen. “Wij ontdekken steeds opnieuw hoe ieder huis en ieder huishouden weer andere oplossingen laten zien. Wees dus zorgvuldig en beslis niet te snel.”


Wil je meer weten over isoleren?

Kom woensdag 29 november naar GroenPlein’s Isoleren kun je leren!

Neem je vragen, zorgen of offerte mee en maak kennis met lokale leveranciers zoals Ralf Leunissen.