Isoleren kun je leren #2. Bijzondere gevallen

Dat heb jij weer. Wil je je muren isoleren, heb je geen spouwmuur. Of je wilt je vloer aanpakken en je hebt nauwelijks kruipruimte. En wat doe je als je in een flat woont? In deze post 3 bijzondere gevallen en wat je kunt doen. We vroegen het Hans Voortman van Pluimers.

 

 

  1. Wel een huis, geen spouwmuur

Eigenlijk is het heel eenvoudig. “Bij panden zonder spouwmuur zetten wij er een muur voor,” zegt Voortman. “Bij huizen die gestuct zijn werken we met isolatieplaten. Daar stucen we weer overheen.” Huizen met een stenen voorgevel krijgen een muur met stenen die in het straatbeeld passen. Niet iedereen kan aan de voorkant uitbouwen. “Je komt met de nieuwe muur op grond van de gemeente bijvoorbeeld, of krijgt geen vergunning,” schetst Voortman. Dan is de binnenkant een ook optie. Tegen de binnenmuren komt dan een rachelwerk van 7 tot 12 centimeter en daartussen komt een spray.

 

 

2. Weinig kruipruimte

“Brabantse huizen hebben de minste kruipruimte,” weet Voortman. “In het Noorden van Nederland is de grond vochtiger en werd met meer kruipruimte gebouwd. Richting België werd zelfs vaak direct op het zand gebouwd.” Is dat het geval en heb je dus helemaal geen kruipruimte, dan wordt vloerisolatie wel een grote ingreep. Met een zogenaamde broodjesvloer. “De oude houten vloer halen we eruit, en dan plaatsen we een betonnen broodjesvloer met tempex,” aldus Voortman. “Let dus goed op als je een huis koopt. Zoiets doe je niet als je er al een halfjaar woont.” Heb je wel kruipruimte, maar minder dan 50 centimeter – de minimale hoogte voor isoleren met HR isospray – dan is er de mogelijkheid van bodemisolatie. “Vanaf 35 centimeter kunnen wij met parels isoleren,” aldus Voortman.

 

3. Je hebt een flat

Kijk eerst naar het glas, stelt Voortman voor. “De meeste flats hebben een voor- en een achterkant waar vooral glas in zit.” Dubbelglas van voor 2002 is gevuld met lucht. Vanaf 2002 bestaat er edelgas waarvan de isolatiewaarde veel hoger is.

Dan de spouwmuren. De pur, parels of wol die ertussen wordt gespoten, komt door een slang. Lastig als je op tien hoog woont. Zoek dus een leverancier met een lange slang, of die met een kraan op het dak werkt. “Wij hebben bijvoorbeeld een slang van tachtig meter en kunnen ver komen,” zegt Voortman. Zit je aan de zijkant van het flatgebouw en lopen de muren door naar beneden, dan zul je met de vereniging van eigenaren om de tafel moeten. “Vaak zie je dan dat het alles is, of niets. Half vullen gaat helaas niet.”


Wil je meer weten over het isoleren van je huis?

Kom woensdag 29 november naar Isoleren kun je leren bij GroenPlein! 

Neem je vragen, zorgen of offerte mee en maak kennis met lokale leveranciers zoals Pluimers.