Els Munns zet de knop om

“Hoe groter de groep, hoe meer we opsteken.”

In Nederland zijn ongeveer 750.000 huishoudens die, naast alle andere kosten voor het huishouden, de energierekening niet kunnen betalen. Omgerekend naar Breda gaat het naar schatting om 8.000 huishoudens. Het project “Zet de knop om” probeert daar iets aan te doen. 75 huishoudens bij wie de energierekening ‘drukt’ gaan een jaar lang met een energiecoach en met elkaar aan de slag om hun energieverbruik terug te dringen, zónder te investeren. Els Munns schreef zich als een van de eerste deelnemers in. Stefanie Vermeulen van PakhuisB ging bij haar langs en vroeg haar naar haar ervaringen met het project.


“Voor mij is het normaal dat je geen lampen laat branden als ze net zo goed uit kunnen. En als ik thee zet voor één kopje, dan gebruik ik weinig water.

“Mijn groene hart is de laatste paar jaar meer gaan leven. Maar ik heb niet de illusie dat ik alles weet. Ik ben in de groei, een puber zeg maar. Haha! Ik wilde dus vooral meedoen om te leren wat ik allemaal kan doen op het gebied van ‘groen.’ Op de tweede plaats komt geld besparen. Ik zit in de WAO en moet op de centjes letten. Ik ben dus zuinig met alles, niet alleen met energie. Dat ben ik gewend en kan ik. Maar ook geldt, als ik ergens kan besparen, dan maakt dat voor mij met mijn lage inkomen dus al snel een verschil.

Bron foto: wijksteunpunt wonen. Deze mevrouw is niet Els Munns.

“De energiecoach is al bij me langs geweest. We hebben een test gedaan op de site van advies op maat om te zien hoe zuinig ik ben met mijn energieverbruik. Ik scoorde negen van de tien poppetjes, dat is hoog. Ik ben blij dat ik het goed doe. Maar we zagen ook dat ik nog zuiniger met mijn energie kon omgaan. Ik heb bijvoorbeeld nog geen radiatorfolie. Daar had ik ook nog nooit van gehoord. Wel van spaarlampen of een spaardouchekop. Maar die zijn nog te duur voor mij. De ATEA-groep gaat me daar nu mee helpen. Die komt binnenkort langs.

“De coach zag ook dat ik kon besparen als ik van energieleverancier kon wisselen, dus dat hebben we meteen ter plekke geregeld. Ik stap over naar een goedkoper tarief en krijg het eerste jaar daar ook nog korting op. Na een jaar kan ik weer overstappen.

“Waar we dieper in gaan duiken zijn mijn scootmobiel en e-bike. Die moeten altijd in het stopcontact om opgeladen te blijven. Althans, dat zegt de leverancier. Maar die stand-by stand vreet energie. We gaan nu met iemand van ATEA-groep uitzoeken of ze wel écht aan de oplader moeten. En als daar wat uitkomt kunnen we dat in de groep delen.

“Inmiddels hebben we ook een eerste bijeenkomst met de andere deelnemers gehad. Er werd meteen kennis uitgewisseld. Er zijn mensen met een koopwoning én een huurwoning in de groep. Dat is interessant, want daarmee hebben we twee verschillende contexten, en kunnen we meer kennis en tips delen. Ook praten we met elkaar in de facebookgroep. Zo houden we het onderwerp scherp en blijven we continu met elkaar in contact. We zijn nog met een kleine groep. Ik verwacht dat het op gang komt als de coach bij iedereen is geweest. Hoe groter de groep, hoe meer we van elkaar kunnen opsteken.”

 

Meedoen Wil je meedoen met de pilot, meld je dan aan bij zetdeknopom@pakhuisb.nl. Na aanmelding ontvang je een korte vragenlijst. Daarin vragen we wat basisgegevens, een korte motivatie voor je deelname, én een kopie van je energierekening. Maximaal 75 huishoudens kunnen meedoen.