Stadexpeditie Route 3 – 5 organisatie vernieuwers

Route 3 van de stadexpeditie Breda fietst langs 5 initiatieven die nieuwe slimme organisatiemanieren gebruiken en zo voor bestaande problemen een oplossing vinden. 


 

Fameus

Twitter Fameus

Screenshot 2016-04-19 10.51.33

foto-bron: twitter

Daar zit je dan. Vast. Omdat je geen baan hebt bijvoorbeeld en het stormt in je hoofd, omdat je niet precies weet wat je wilt en dus ook niet waar je moet beginnen. De instanties helpen je, maar verplichten je ook, leggen je quota op, en straffen als je buiten hun lijnen stapt. Althans, zo voelt het.

Bij Fameus denken ze anders. Ze kijken niet naar wat er mis is met mensen, maar zetten kracht centraal. Etiquettes zijn er niet, iedereen kan er terecht en komt er om te leren wat hij wil leren. Van loodgieten tot schilderen en dierenfluisteren. Het maakt niet uit wat. Staat het niet in het lesaanbod en wil je er wel een cursus in volgen, dan zoekt Fameus mede-studenten. Zodra er voldoende gegadigden zijn komt het in het programma. Geen patiënten dus bij Fameus, maar studenten. En studenten kunnen doorgroeien tot docent. Een punt hoeft er ook niet te worden gezet. Fameus is eindeloos. Als jij dat wilt.

Martijn Borsboom is vrijwilliger bij Fameus. Hij en zijn collega Monique Almekinders ontvingen ons tijdens de stadsexpeditie. Martijn vertelde na de presentatie zijn persoonlijke verhaal aan ons.


 

Hub88

Twitter Hub88

hub88

foto-bron: BN de Stem

Flexwerkplekken zijn cool. Maar ook vaak anoniem. Je komt binnen, slaat je laptop open en gaat aan de slag. Een paar uur later vertrek je weer en heb je geen woord met je buurman gewisseld. Zo niet bij Hub88. Daar kennen alle zelfstandig professionals elkaar, omdat ze er een vaste werkplek hebben met een eigen buro, of regelmatig terugkomen met hun strippenkaart en aanschuiven aan een van de flextafels. De ondernemers lunchen samen, organiseren samen events en werken met elkaar in teams voor grotere opdrachten. Voor Danielle Visser is dat juist waarom ze Hub88 heeft opgericht: ‘Ik vind het leuk om mensen aan elkaar te verbinden. De nieuwe samenwerkingen in de hub zijn een groot compliment.’

Valerie fietste mee op route 3. In de achtertuin van Hub88 vertelt ze over haar indruk van de hub.


 

De Nieuwe Winkel

Facebook

Instagram

Bron: wijmakenbreda

Bron: wijmakenbreda

Wat voor cijfers ons online winkelgedrag ook laat zien, de behoefte om een stenen winkel binnen te lopen zal nooit verdwijnen, gelooft Irma de Vries van De Nieuwe Winkel. ‘Mensen willen proeven, voelen, ruiken,’ zegt ze. Dat mensen wegblijven uit de winkelstraten snapt ze wel. ‘Winkelen is kil geworden.’ Daar wilde ze wat aan doen. Enter De Nieuwe Winkel, waar veertig vooral lokale ondernemers een kast, plank of rekje huren om hun zelf gemaakte produkten te verkopen. De producten stralen ambacht uit en verleiden inderdaad om eraan te snuffelen, ruiken en voelen. Echt nieuw is het concept natuurlijk niet, geeft ze toe. In andere steden vind je vergelijkbare initiatieven, die elkaar overigens allemaal kennen. En daarin schuilt de werkelijke transitie in de organisatie van winkeliers, ontdekt De Vries: “Het is super als mijn winkel er leuk uit ziet, maar het is nog leuker als ik andere ondernemers verder kan brengen door me werkelijk met hun te verbinden. We moeten met elkaar samenwerken en elkaars verhalen doorvertellen, we moeten posten, liken en taggen. Winkels zitten toch vol met verhalen?”

Menno van Rosmalen interviewde Irma de Vries. Kijk mee.


 

TEDxBreda

Facebook

TEDxBreda

foto-bron: tedxbreda.nl

Hoezo moet je TEDx één keer per jaar houden, met een stuk of achttien ideas-worth-spreading en dat is het dan? De franchise versie van de grote Amerikaanse broer TED kan toch ook anders? Met doorlopende, terugkerende miniversies waarin de crowd door het jaar heen wordt geprikkeld en geïnspireerd blijft? Vond de nieuwe organisatie van TEDxBreda althans. Na twee jaar zocht de eerste groep initiatiefnemers een nieuwe crew om het stokje over te nemen en een aantal studenten en alumni van Performatory en hun netwerk zeiden; dat is goed, geef maar aan ons. Dat gaat dan dus meteen ook anders dan anders. Met zoals gezegd meerdere events in het jaar, georganiseerd door een netwerk van een stuk of dertig man. Dat wordt geen rommeltje, zegt Menno van Rosmalen, die de rol van programmeur heeft. “Iedereen doet waar hij goed in is en krijgt het vertrouwen van de groep. Dan hoeft er niet continu verantwoording te worden afgelegd, blijft de energie stromen en kunnen we snel en sterk organiseren.”

Na de twee optredens spraken we nog even met Frederik van TEDxBreda. Dit filmpje hapert helaas qua beeld. We streamden live via Facebook. Misschien was de internetsnelheid niet optimaal?


 

Tegenlicht MeetUp

Facebook

Bron: link fotografie

foto-bron: link fotografie

Omdat dit VPRO programma over de slimme wereld genoeg stof tot napraten biedt, organiseren teams in verschillende steden maandelijkse bijeenkomsten en debatten. In Breda loopt dit nu voor het tweede seizoen, dat sinds kort op het programma van PakhuisB staat. Derk Hueting zit in de vaste kern van programmeurs. Vast in de zin van continu. Want verder is de organisatie hartstikke los. “Iedereen die wil aanschuiven en een bijdrage wil leveren, is welkom,” zegt Hueting. “Er zijn geen verplichtingen en je mag erin en er weer uit stappen. Zo kun je precies de bijdragen en expertise leveren die bij je passen.”

 


En dit was hem dan, route 3 van de Stadexpeditie, gemaakt door PakhuisB. Wat we ervan vonden? Kijk het filmpje hieronder. Wil je ook de route fietsen? Onder het filmpje vind je de kaart met locaties. Tot de volgende stadexpeditie!

 

stadsexpeditie route 3 kaart